Folia-wizualizacja

Ogrzewanie podłogowe w kuchni – co warto wiedzieć?

Każda kuchnia, niezależnie od metrażu, zawsze wydaje się za mała. Liczba mebli i sprzętów AGD, które trzeba zmieścić w tym pomieszczeniu, sprawiają, że często brakuje miejsca na kaloryfer. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest ogrzewanie podłogowe w kuchni. Kiedy podłogówka w kuchni to dobry pomysł? Jakie ogrzewanie podłogowe kuchni będzie optymalnym wyborem? Jak ogrzać kuchnię podłogówką? Sprawdź nasz podpowiedzi!

Jak ogrzać kuchnię?

Zastanawiasz się, jakie ogrzewanie w kuchni będzie najlepszym wyborem? W starszym budownictwie dominują kaloryfery, w nowszym ogrzewanie podłogowe. Dlaczego? Dawniej nie znano systemu tzw. ogrzewania podłogowego. Jeszcze kilka dekad temu niektóre kuchnie ogrzewane były wyłącznie piecami kaflowymi czy kuchennymi opalanymi na węgiel i drewno. Współcześnie najczęściej stosuje się ogrzewanie podłogowe w kuchni.

Instalacja ogrzewania podłogowego jest stosunkowo prosta i niedroga, dlatego wypiera tradycyjne kaloryfery. Często w domach jednorodzinnych stosuje się system mieszany ogrzewania, np. podłogówkę w kuchni i łazience, a kaloryfery w pozostałych pomieszczeniach. Takie ogrzewanie mieszane, o ile decydujesz się na podłogówkę wodną, wymaga zastosowania specjalnych pomp i systemu mieszającego, a także odpowiedniego projektu i wykonawstwa. Inaczej jest w przypadku podłogówki elektrycznej, która może być niezależnym od instalacji CO źródłem ciepła. Możesz zainstalować maty grzewcze np. w łazience i sterować ogrzewaniem tego pomieszczenia przez panel elektryczny.

Ogrzewanie podłogowe kuchni – jaki typ wybrać?

Wiesz już, że chcesz ogrzewać kuchnię podłogówką? Pora wybrać optymalny typ ogrzewania podłogowego w kuchni. Podstawowy podział podłogówek rozróżnia system ogrzewania podłogowego elektryczny i wodny. Pierwszy z nich zakłada rozłożenie w wewnętrznej warstwie posadzki elektrycznych mat grzewczych. Są one lżejsze i łatwiejsze w instalacji niż podłogówka wodna. Z tego względu rozwiązanie to polecane jest przede wszystkim do mieszkań. Dlaczego? Nie obciążają one stropu i nie wymagają bardzo poważnych prac remontowych. Dodatkowo, jeśli ktoś ma smykałkę do prac remontowych, może samodzielnie zainstalować takie ogrzewanie we własnym domu czy mieszkaniu.

Przeczytaj również:  Czy Polacy wybierają polskie produkty? Raport z badania preferencji zakupowych przeprowadzone przez Termofol

W domach jednorodzinnych częściej wybiera się bardziej ekonomicznym w użytkowaniu system podłogówki wodnej. O jej instalacji trzeba myśleć jednak już na etapie budowy. Do instalacji najlepiej zatrudnić też fachowców. Będą oni wiedzieli, jak podłączyć prawidłowo elementy instalacji podłogówki w kuchni do głównego źródła ciepła w domu, np. pieca gazowego czy opałowego. Ogrzewanie podłogowe kuchni ciepłą wodą pozwala bez wysokich kosztów cieszyć się ciepłem rozprowadzonym po całej okrytej powierzchni podłogi. W efekcie kuchnia z podłogowym ogrzewaniem wodnym lub elektrycznym wydaje się cieplejsza niż ta z zawieszonymi na ścianie kaloryferami.

Podłogówka w kuchni – wady i zalety

Ciepła podłoga w kuchni to marzenie większości osób. Niektórzy uważają jednak, że ogrzewanie podłogowe w kuchni ma sporo wad. Jak jest naprawdę? Podłogówki mają i wady, i zalety. Zanim podejmiesz decyzję o zainstalowaniu tego systemu ogrzewania w swoim domu, sprawdź, jakie korzyści i problemy może on generować. Wśród plusów podłogówki w kuchni wymienia się przede wszystkim oszczędność energii, a więc niższe rachunki. Ciepło oddawane przez powierzchnię podłogi daje wrażenie, że w pomieszczeniu jest cieplej, więc temperatura w instalacji jest niższa (do 55°C). Korzyścią jest też możliwość maksymalnego wykorzystania przestrzeni na szafki kuchenne i sprzęty AGD. Podłogówkę docenia też alergicy, ponieważ – w odróżnieniu od kaloryferów – nie podnosi w górę kurzu i pyłków.

Jakie są minusy podłogówki w kuchni? Wiele osób uważa za spore utrudnienie bezwładność cieplną ogrzewania podłogowego w kuchni. Mówiąc prościej, oznacza to, że system ten nagrzewa się zdecydowanie wolniej niż klasyczne kaloryfery. Trzeba jednak pamiętać, że również zdecydowanie wolniej się wyziębia po wyłączeniu źródła ciepła. Minusem podłogówki w kuchni może dla niektórych okazać się konieczność wykonania projektu kuchni już na etapie planowania instalacji. Dlaczego? Zwoje ogrzewania podłogowego wodnego lub maty grzewcze elektryczne nie powinny znajdować się pod sprzętami i szafkami. Wadą ogrzewania podłogowego w kuchni jest też wyższy koszt wykonania niż w przypadku klasycznego ogrzewania grzejnikowego.

Przeczytaj również:  Grafen – co to jest? Zastosowanie grafenu w systemach grzewczych

Marzy Ci się ciepła podłoga w kuchni? Sprawdź naszą ofertę mat grzewczych!

Podobne artykuły
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.